Dagbesteding aanvragen

Als je dagbesteding wilt aanvragen, zijn er verschillende stappen die je kunt volgen. Doorgaans kan dit telefonisch of via de website van de gemeente waarin je woont. Elke gemeente heeft een Wmo-afdeling, ook wel bekend als het zorgloket, die je aanvraag in behandeling neemt.

Tijdens het contact met het zorgloket zullen medewerkers je een aantal vragen stellen om een goed beeld te krijgen van je persoonlijke situatie. Op basis daarvan beoordeelt de gemeente of dagbesteding de meest geschikte oplossing voor jou is.

Stap 1. Samen dagbesteding aanvragen

Het kan lastig zijn om precies aan te geven waar je hulp bij nodig hebt. Het is daarom aan te raden om de aanvraag samen met iemand in te vullen. Je kunt ook vooraf contact opnemen met de gewenste dagbesteding, die je vervolgens kan helpen bij het aanvragen van de indicatie voor dagbesteding. Zij kunnen vaak duidelijker aangeven waarom dagbesteding noodzakelijk is.

Stap 2. Wat gebeurt er nadat ik het WMO-zorgloket gebeld heb?

Tijdens het telefoongesprek zal worden aangegeven dat er binnen enkele weken contact met je wordt opgenomen door een consulent van de gemeente. De wachttijd hiervoor varieert doorgaans tussen de 2 en 8 weken, afhankelijk van de drukte in de gemeente.

De consulent komt bij jou thuis langs of je maakt een afspraak op het gemeentehuis of stadskantoor. Tijdens het gesprek wordt jouw persoonlijke situatie besproken. De consulent kan goed inschatten of dagbesteding het beste aansluit bij jouw specifieke hulpvraag.

Stap 3. Ik heb een dagbestedings-indicatie, en nu?

Zodra de gemeente een indicatie voor dagbesteding heeft afgegeven, kun je vrij snel beginnen met deelname aan activiteiten. Heb je nog geen geschikte dagbesteding gevonden? Bekijk dan de mogelijkheden op onze website en ga vrijblijvend in gesprek of breng een bezoek om een dagje mee te lopen.